Само 23% од граѓаните имаат доверба во судството

by fokus 12:00
12:00

Довербата во судството во Македонија е на многу ниско ниво, велат од здружението ЕСЕ и Коалицијата Маргини на Европскиот ден за пристап до правдата. Според податоците од европскиот барометар, само 23% од граѓаните на државата веруваат во судството, 30% во јавната администрација и 34% во полицијата.

„Според нашите истражувања, остварувањето на пристапот до правда во земјава се уште е на многу ниско ниво, односно треба да се преземат уште многу дејствија за да кажеме дека нашите граѓани имаат пристап до правдата. Тој е поврзан и со еднаквоста, сиромаштијата, родовата еднаквост, заштитата од дискриминација и така натаму. Исто така многу зависи од социјалниот статус, посиромашните граѓани имаат помал пристап до правда“, рече Драгана Дрндаревска од Коалиција Маргини.

- Advertisements -

Таа додаде дека Македонија е потписничка на резолуцијата за целите за одржлив развој и според тоа, обврзана е да презема акции, да го усогласи националното законодавство, но исто така и да ги остварува овие цели согласно мерливиот индикатор.

Поврзани новости