Русија инсистира американското нуклеарно оружје од европските земји да се врати на САД

by fokus

За Русија е неприфатливо да има американско нуклеарно оружје на територијата на некои европски земји. Крајно време е тоа да биде вратено во САД, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

– За нас е неприфатливо што се уште има американско нуклеарно оружје на територијата на голем број европски земји, со што се прекршуваат основните одредби од Договорот за неширење на нуклеарното оружје.Продолжува злобната практика на „заеднички нуклеарни мисии“ во кои се вклучени ненуклеарни членки на НАТО. Развиваат сценарија за употреба на нуклеарно оружје против Русија. Крајно време е да го вратиме американското нуклеарно оружје дома и целосно да ја демонтираме поврзаната инфраструктура на Европа, рече Лавров во видео обраќање на Конференцијата на ОН за разоружување што се одржува во Женева.

Русија ги повикува САД и нивните сојузници да се приклучат на мораториумот за распоредување ракети со среден и краток дострел во Европа, изјави рускиот министер за надворешни работи, пренесува ТАСС.

– Нашата земја е еднострано посветена да не распоредува ракети со среден и краток дострел опфатени со Договорот во региони каде нема да бидат распоредени такви системи произведени од САД. Ги повикуваме САД и нивните сојузници да го следат нашиот пример, рече Лавров.

Тој, исто така, нагласи дека партнерството со АУКУС предизвика нова рунда во трката за вооружување, и тоа не само во азиско-пацифичкиот регион. – Имаме прашања во врска со контроверзната иницијатива на Австралија, Обединетото Кралство и Соединетите Американски Држави за воспоставување на затворено партнерство AUKUS, рече тој.

Шефот на дипломатијата рече дека Русија ги презема сите мерки за да ја спречи Украина да поседува нуклеарно оружје.

– Властите во Киев играат опасна игра со нивните планови да се здобијат со сопствено нуклеарно оружје, тврди Лавров. – Трагедијата во Украина е резултат на поддршката на западните покровители на криминалниот режим што се формираше таму, рече Лавров. – Киевските власти, кои подготвуваат заговор да стекнат сопствено нуклеарно оружје, ја загрозуваат меѓународната безбедност, тврди рускиот министер.

– Би сакал особено да нагласам дека Русија немала и нема ракети со среден и краток дострел со копнени проектили, рече Лавров на Конференцијата за разоружување.

Тој ја повика Конференцијата на ОН за разоружување да отфрли какви било чекори за укинување на постоечкиот систем за контрола на оружјето.

– Западот мора да се откаже од изградбата на воени објекти на територијата на земјите од поранешниот Советски Сојуз. Русија ги повикува САД строго да се придржуваат до своите обврски да не ја зајакнуваат безбедноста на сметка на другите, рече Лавров.

Поврзани новости