Поповска: Решение е техничка влада и нова ДИК

by Фокус 13:53
13:53

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска денеска се сретна со специјалниот пратеник на Германија за Македонија, Јоханес Хајндл.

На средбата се разговараше за можните решенија на политичката криза во земјава.

– Поповска истакна дека треба да се возобнови спроведувањето на договорот од Пржино, кој дава прецизна рамка за паралелно решавање на правните и политичките проблеми. Тоа значи поништување на аболицијата, формирање техничка влада во поширок формат, контролирано прочистување на Избирачкиот список под надзор од македонска и надворешна експертска група, евентуално избор на нова ДИК од експерти, овозможување на СЈО да си ја врши работата преку повеќе мерки и закони – се наведува во соопштението.