По половина милион евра годишно ќарувал „Бетон“ за одржување на фонтаните, Шилегов ќе ги крати овие трошоци

by fokus

Со Предлог-одлуката за отстапување на чување, одржување, заштита и користење на фонтани, која е на дневен ред на денешата седница на Советот на Град Скопје, се предлага јавното претпријатие „Водовод и канализација“ да ја преземе оваа обврска за поголем број фонтани лоцирани во централното градско подрачје.

Со предлог-одлуката Град Скопје оваа обврска ја префрла на ЈП „Водовод и канализација“. Со неа се опфатени „Воинот на коњ“, подната фонтана на плоштадот „Македонија“, фонтаните на плоштадот „Карпошово востание“, на плоштадот „Богородица“, фонтаната на мостот „Око“, во паркот Жена борец и на плоштадот „ВМРО“.

– Одржувањето на фонтаните од 2013 година го вршеше Град Скопје, за чија цел се склучени неколку договори со ДГ „Бетон“, за што од градскиот буџет се одвојуваа од 25 до 30 милиони денари годишно. Средствата што досега беа користени за оваа намена, во иднина ќе бидат пренаменети за реализација на капитални проекти, информира Град Скопје.

Со новата одлука Град Скопје ги отстапува фонтаните на чување, одржување, заштита и користење на „Водовод и канализација“. Основна дејност на ова претпријатие е собирање, пречистување и дистрибуција на вода за пиење, како и одведување урбани отпадни води, обезбедување здравствено исправна вода за пиење неопходна за животот на граѓаните и воопшто за функционирање и развој на Град Скопје. Според градските власти, претпријатието е најстручно и најспособно за одржување на фонтаните.

Град Скопје се обврзува да ги подмирува сметките за потрошената електрична енергија на фонтаните, но нема да одвојува дополнителни средства за нивно одржување.

Пред советниците на Град Скопје вкупно е 41 точка, меѓу кои одлуката за донација на две специјални возила „пајак“, едното за ЈП за одржување улици и патишта и други комунално-услужни дејности „Стипион 2011“ Штип, а второто за општина Охрид. Советниците ќе дискутираат и за Предлог-одлуката за учество на Град Скопје во изградба на спортска сала во СУГС „Сарај“ во општина Сарај, како и повеќе предлог-одлуки за именување членови на надзорните одбори на повеќе јавни установи во Скопје.

Поврзани новости