Пендаровски: Повторно да го обновиме единството што го имавме на почетокот на независноста

by Fokus

Во 1991-та, во неизвесно време, ние, граѓаните, се обединивме околу идејата за своја, независна држава. Тогаш, големиот предизвик, наместо причина за поделби, стана повод за обединување, сите се собравме околу идејата за независна и суверена Македонија, вели претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски во честитката упатена до граѓаните по повод 8 Септември, Денот на независноста на Република Македонија.

Низ годините, како што посочува претседателот, имавме и подеми и падови, и грешки и успеси, но, заедно, ги надминавме сите искушенија.

-Во 1991-та одбравме независност, во 2001-та меѓуетнички соживот. Денес сме пред портите на европските и евроатлантските институции. За да стигнеме до целта, треба повторно да го обновиме единството што го имавме на почетокот на независноста. За тоа ни е неопходно граѓанско помирување, а за трајно помирување потребна е ефикасна правда и државни институции со интегритет, вели Пендаровски.

Ако сакаме младите генерации да останат во земјата и тука да живеат, да работат и да создаваат иднина, како што истакнува претседателот, мора да се потрудиме многу повеќе како држава и да им обезбедиме услови да се реализираат и да успеат дома, во својата земја.

Говорејќи за различностите, Пендаровски истакнува дека токму нашата различност е нашата привилегија.

-Колку поразлични сме, толку побогат и поубав ќе биде нашиот заеднички дом. Да градиме заеднички држава во која сигурно има место за сите нас, да градиме општество ослободено од предрасуди. Држава и општество во која има продуктивен политички дијалог, социјална правда, солидарност кон ранливите и заборавените, во која и државата и граѓаните се грижат за животната средина. Држава во која владее правото, во која истите правила важат за сите нас, и за силните и за слабите, и за моќните и за немоќните, и за власта, и за опозицијата. Држава во која ќе се признаваат грешките и ќе се честитаат успесите. Само таква држава ќе има сигурна и просперитетна иднина, нагласува шефот на државата во честитката упатена по повод Денот на Независноста.

Поврзани новости