Пендаровски ќе ги одликува Стефановски, Хаџиманов, Несими и Мукаетов со Орден за заслуги

by Fokus

Претседателот Стево Пендаровски денеска во претседателската резиденција ќе одликува четири личности со Орден за заслуги за државата.

Како што беше најавено, постхумно ќе бидат одликувани Горан Стефановски, пејачот и актер Зафир Хаџиманов и професорот Ремзи Несими, а орден за заслуги ќе добие и првиот човек на „Алкалоид и претседателот на Ракометната федерација на Македонија, Живко Мукаетов.

Горан Стефановски ќе биде одликуван за исклучителен и неповторлив придонес во континуитетот и во осовременувањето на книжевното културно наследство, Зафир Хаџиманов за огромниот придонес во специфичниот полижанровски развој во сферата на уметничкото творештво, Ремзи Несими за неговиот траен придонес во филолошките науки и албанологијата во Република Северна Македонија и во светот воопшто, а Живко Мукаетов за професионалните стандарди во фармацевтската индустрија и за неговата филантропска култура и општествена одговорност.

Поврзани новости