Откриена егзо планета со океани, услови за живот надвор од Сончевиот систем

by Fokus

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб (ЈВСТ) откри докази за молекули базирани на јаглерод во атмосферата на сомнителен океански свет.

Екстра-сончевата планета или егзопланетата позната како К2-18 b е привлечна цел за астрономите додека тие бараат живот надвор од Сончевиот систем, бидејќи претходните истражувања и набљудувања со вселенскиот телескоп Хабл покажаа дека планетата може да биде океан или свет полн со течна вода  — витална состојка за живот. К2–18 б има радиус помеѓу два и три пати поголем од оној на Земјата и се наоѓа на 120 светлосни години од Сончевиот систем.

Новите резултати покажаа траги од јаглерод диоксид и метан во атмосферата на К2-18 б без да се открие амонијак, што веројатно укажува на воден океан под атмосфера богата со водород.

-Нашите наоди ја нагласуваат важноста да се земат предвид разновидните средини погодни за живот во потрагата по живот на друго место. Традиционално, потрагата по живот на егзопланетите се фокусираше првенствено на помалите карпести планети, но поголемите светови на Хикеј се значително попогодни за атмосферски набљудувања, рече во соопштението водечкиот автор на истражувањето и научник од Универзитетот во Кембриџ, Нику Мадусудан.

Со маса околу 8,6 пати поголема од Земјата и лоцирана во зоната погодна за живеење на нејзината студена ѕвезда – регион кој не е ниту премногу топол ниту премногу студен за да биде домаќин на течна вода – К2-18 б е пример за планета со големина помеѓу Земјата и Сонцето системскиот леден гигант Нептун. Овие светови се нарекуваат поднептуни и не наликуваат на ниедна планета во Сончевиот систем, што ги прави мистерија за астрономите, кои моментално дебатираат за природата на нивната атмосфера.

Ова истражување треба да помогне да се започне со подигање на превезот што ги опкружува атмосферите и условите на животната средина и на поднептунските и на хикеските светови.

Поврзани новости