Банките за храна низ Германија се повеќе се принудени да ги рационализираат залихите поради порастот на побарувачката, според претседателот на националното здружение на банки за храна, познато како Тафел Дојчланд.
Третина од банките за храна се принудени привремено да престанат да примаат нови корисници или да воведат листи на чекање, додека 60% од нив ја намалиле количината на храна што ја дистрибуираат, изјави Андреас Степун за Ноје Оснабрикер Цајтунг во приказна објавена во петокот, како што објави ДПА.
Од почетокот на војната во Украина, во февруари 2022 година, германските банки за храна забележаа зголемување од 50 отсто на бројот на корисници на национално ниво, според Степун. „Во моментов, околу 1,6 милиони луѓе кои се соочуваат со сиромаштија зависат од овие услуги“, додаде тој.
„Банките за храна се соочуваат со тешкотии бидејќи пензиите и платите не се во чекор со зголемените трошоци на живот. Тие не можат да го компензираат она што државата не го решила со децении“, објасни Степун.
Тој ги повика политичарите да преземат посилни мерки за справување со растечката сиромаштија, истакнувајќи дека предложеното намалување на данокот на додадена вредност (ДДВ) на храната од канцеларот Олаф Шолц може да биде замислив прв чекор, ако не и многу повеќе.