ОБСЕ: Постои можност за подобрување на избирачкиот список

by Фокус

Постои можност за подобрување на избирачкиот список или да се направи целосно нов пред изборите, вели во интервју за Радио Слободна Европа амбасадорката на ОБСЕ во земјвата Нина Суомалајнен.

– Со добро реорганизирање и ревизија на избирачкиот список каков што е сега и со помош на експерти можно е да се подобри списокот, да се отстранат грешките, да нема дупликати итн – истакнува Суомалајнен.

Таа додава дека исклучително важно е и изборното законодавство, чија промена, споерд неа, не треба да се случи непосредно пред изборите.

– Обично треба да има една година, но секако во некои држави е можно тоа да се оствари и за 6 или 8 – 9 месеци пред изборите – посочи амбсадорската на ОБСЕ.

Поврзани новости