Нема веќе брзи кредити без физичко присуство

by fokus

Министерот за финансии Фатмир Бесими конечно го донесе Правилникот за заштита на граѓаните од подигање брзи кредити на нивно име од трети лица. Отсега натаму финансиско друштво нема веќе да може да дава брз кредит онлајн, само со фотографии од лична карта која може да биде украдена или најдена откако некој ја изгубил.

Ќе мора со строга идентификација на барателот и со негово задолжително физичко присуство, ако барателот не ги прима парите на сметка, туку сака да бидат уплатени директно во некоја продавница. Ако барателот ги прима на своја жиро сметка, тоа ќе оди со електронска проверка, со строго утврдената процедура со закон.

Финансиските друштва за брзи кредити, кои со години никој не ги контролира како и кому ги даваат парите, станаа кошмар за многу граѓаните кои иако никогаш не зеле таков кредит, добиваат известување дека треба да враќаат суми со високи лихварски казни за неплатен долг.

Поврзани новости