Научна фантастика од која останувате подзинати, рецензија на филмот Креатор

by Fokus

Креаторот припаѓа на загрозен вид, бидејќи тоа е холивудска научно-фантастична епопеја која не е базирана на видео игра, стрип или филм што веќе сте го гледале. Тоа не значи дека е целосно оригинален. Низ него има одгласи на Терминатор, Блејд Ранер и Војна на ѕвездите – не е изненадувачки, со оглед на тоа што неговиот режисер и ко-сценарист, Герет Едвардс, го режираше Роуг: Приказна од Војна на ѕвездите, објави Би-Би-Си.

Но, светот што го изградија Едвардс и неговиот тим е многу карактеристичен, со свое мрачно расположение и истрошен и валкан изглед. Назад кога Роуг излезе во 2016 година, Едвардс рече дека сака да сними филм за Војна на ѕвездите кој ја отсликува реалноста на војната. Ако тогаш не успеал баш, многу се зближува со Креаторот.

Приказната е сместена во 2070 година. Човештвото направи грешка да дозволи вештачката интелигенција да ја преземе контролата над своите одбранбени системи, а несреќниот резултат е што нуклеарна експлозија избриша половина од Лос Анџелес: досега, така Терминатор. Од таа катастрофа, вештачката интелигенција е забранета на запад, но не и во „Нова Азија“, каде што луѓето живеат среќно заедно со неверојатно незгодни, рамноглави хуманоидни роботи и „симуланти“ кои се идентични со луѓето, освен металните, тубуларните. дупки во задниот дел на нивните вратови. И така е прогласена Трета светска војна – иако американските политичари брзо истакнуваат дека воопшто не се во војна со Нова Азија, туку само со механичкиот дел од населението.

Поврзани новости