Националната мрежа против насилство бара најстрога казна за убијците на жени

by Fokus

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство бара најстрога казна за сторителите на убиствата врз жените, што се случија изминатиов период во земјава. Оттаму бараат и одговорност од институциите, за не преземање мерки за заштита на жените.

Се работи за фемициди извршени на свиреп начин, на кои, како што велат од мрежата, им претходело долгогодишно семејно насилство кое било пријавувано во полиција. Тоа се случаите во Кичево, каде жена беше усмртена со 40 убоди од страна на партнерот, претходно во Куманово беше убиена жена од сопругот, а во Гевгелија маж ги уби својот брат и снаата.

Од мрежата бараат од Основното јавно обвинителство при одредување на висината на казната да ги земе предвид сите околности, односно да не го третира случајот како еднократен инцидент, туку убиство како последица на долгогодишно семејно насилство.

Бараат одредување највисока казна за сторителот.

„Понатаму, бараме да се поведе постапка за испитување на одговорноста на службените лица, во врска со двата случаи, кои не постапиле навремено и чиешто непрофесионално работење доведе до смрт на 3 жени. По спроведената постапка за утврдување одговорност, очекуваме службените лица да бидат соодветно санкционирани“ велат од мрежата.

Анализата на Националната мрежа покажала дека во периодот од 2017 до 2020 година во Македонија се регистрирани вкупно 22 фемициди.

Кај повеќето анализирани случаи убиството било извршено од сегашен или поранешен брачен или вонбрачен партнер со кого жртвата живеела во заедница.

Во повеќе од 80% од случаите, убиството се случило или во заедничкиот дом или, доколку биле разделени, во домот на жртвата.

Поврзани новости