Најмладата премиерка во светот, Сана Марин во тесна трка да остане на власт во Финска

by Fokus

Четири години откако стана најмладата премиерка на светот, Сана Марин од Финска се соочува со тешка битка да ја задржи својата работа во недела на непредвидливи избори, толку тесни што би можеле да ги добие која било од трите главни партии во земјата.

Марин, кој сега има 37 години, ги презеде уздите на Социјалдемократската партија (СДП) – и финското премиерство – во 2019 година и оттогаш ја пилотираше традиционално неврзаната нордиска земја преку пандемијата од ловид и до членството во НАТО.

По патот, нејзината решеност да ужива во приватниот социјален живот стана светски наслови, што предизвика нејзините обожаватели да ја гледаат како пример за новата генерација млади жени лидери, а критичарите да тврдат дека таа се однесувала несоодветно и неодговорно.

Поврзани новости