Меѓаши: Не смее да се дозволи помилување на педофили

by Фокус

Уставниот суд во иднина не смее да дозволи да се помилуваат и педофилите, кои во најголем број случаи го повторуваат делото, реагираат од првата Детска амбасада Меѓаши, откако од таму донеле одлука да се расправа за  укинување на Закон што би овозможило помилување на лица осудени за кривични дела против половата слобода и половиот морал сторени спрема деца и малолетни лица.

– Тоа не треба да се дозволи. На тој начин и институциите би биле соучесници – истакнуваат од „Меѓаши“.

Уставниот суд завчера поведе постапка за оценување на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување.

Поврзани новости