Македонија и во 2017 година тоне на листата за индекс за перцепција на корупцијата

by fokus

Индекс за перцепција на корупцијата на Транспаренси интернешнл објавен денеска покажува дека бавно оди сузбивањето на корупцијата на Западен Балкан. Од регионот најдобро рангирана е Хрватска, која е на 57 место, а најлошо рангирана е Макекедонија, која е на 107 место во 2017, за разлика од 90. место во 2016 година.

Во конкуренција од 180 држави, најдобро рангирана од поширокиот регион е Словенија, која е на 34. место, Грција и Романија се на 59., Црна Гора е на 64. место, Бугарија е на 71., Србија е на 77. место, Турција на 81, Косово на 85 и Албанија на 91 место.

Најдобро рангирана земја во светот е Нов Зеланд, следена од Данска и Финска, а перцепцијата за корупција е најголема во Сомалија, која е на дното на листата на Транспаренси интернешнл.

Поврзани новости