Кутев: Ако сега не се формира влада, тоа нема да се случи ни за 10 години

by fokus

Ако сега не се формира влада во Бугарија, тоа нема да се случи ни за 10 години. Таков став објави портпаролот на службениот владин Кабинет Антон Кутев, во изјава за бугарската телевизија Нова.

„Во бугарската историја се случило во третиот мандат да не се формира влада. Најважно е луѓето во парламентот да сфатат дека мора да има стабилна влада. Тие што треба да владеат не го прават ова. Тие прават нешто друго. Во парламентарна република, политичкиот систем мора да биде управуван од парламентот. Кога имаме проблем таму, она што се случува е нешто што не сме го виделе 35 години. На претседателот и техничките им се бара да сносат одговорност, а тие треба да бидат само механизам за поддршка“, објасни Кутев.

Според него, во моментов претседателот преку преодната влада, добро или лошо, во голема мера управува со државата.

„Претседателот прави се за да се одложат разговорите, бидејќи партиите не се подготвени“, додаде портпаролот на бугарската техничка влада.

Поврзани новости