Курти: Неодамнешниот дијалог не беше успешен затоа што Белград условуваше со формирањето на ЗСО

by Fokus

Косовскиот премиер Албин Курти денеска изјави дека неодамнешниот дијалог во Брисел не бил успешен поради условот на Белград да се формира Заедницата на српските општини пред да се спроведат бриселските и охридските договори.

Тој на прес-конференцијата рече дека ЗСО не може да биде услов за спроведување на договорот и дека прашањето мора да се реши во рамките на 10-те точки од Основниот договор, пренесува Економија онлајн.

„На поканата за состанокот не беше дефинирана конкретна точка на дневниот ред, туку беше кажано за планот за имплементација на постигнатиот договор. Нашиот предлог беше заснован на принципот на инклузивност, што значеше дека секоја членка треба да биде вклучена во спроведувањето План. Не го открив принципот на сеопфатност. Обврската имплементација на секој член е наведена во анексот. Тој анекс покажува дека секој член од основниот договор мора да се спроведе и дека страните мора да го спроведат“, рече Курти.

Поврзани новости