Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ беше против Законот за минимална плата

by fokus

Премиерот Димитар Ковачевски вели дека ВМРО-ДПМНЕ биле против Законот за минималната плата, а станале „за“ кога социјалните партнери постигнаа договор. На опозициската партија која најави амандманска интервенција на законот за усогласување на платите со минималната Ковачевски денеска и порача првин да одговори дали биле „за“ минимална плата и дали го блокирале цела година во Собранието законот за трансформирање на работниот однос на 4.700 наставници.

– Ако некој беше против овој закон тоа беше ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО-ДПМНЕ беше против Законот за минимална плата и кога се правеше минатото покачување, тие беа и сега против, но станаа „за“ вечерта кога постигнавме договор за покачување на минималната плата, а дел од нив и утрото затоа што ја преспале ноќта, бидејќи доцна беше прес-конференцијата, рече Ковачевски, одговарајќи на новинарско прашање во однос на барањето на ВМРО-ДПМНЕ за усогласување на платите.

Покачувањето на платите кои не се дел од минималната плата, нагласи премиерот, е дел на колективно договарање. Тоа колективно договарање, појаснува, има свои партнери зависно од институцијата и зависно гранката во која се одвиваат.

– Во одредени сектори веќе имаме зголемување на платите. Тоа особено се направи во делот на здравството, во делот на негувателите, а исто имавме обид за зголемување на платите во наставниот кадар, поднесовме закон во Собранието за трансформирање на работниот однос на 4 700 наставници од определено на неопределено време при што беше дефинирано и платата да расте со коефициент поврзан со минималната плата, рече Ковачевски.

Тој дополни дека ВМРО-ДПМНЕ една година го блокирале тој закон.

– Цела една година ВМРО-ДПМНЕ го блокираше тој закон. И после блокирање на тој закон цела една година, тие сега ќе поднесувале амандмани за усогласување на плати. Еве нека поднесат амандмани, но нека излезат пред работниците да кажат дали биле „за“ минимална плата и дали го блокирале законот за трансформација на наставниците при што ќе имаше усогласување на платите со минималната плата. Прво тоа да одговорат па потоа ќе зборуваме за амандманите кои ги даваат на Закон за кој беа против, а вечерта станаа „за“, нагласи Ковачевски.

Во однос минималната плата, вели тој, таа е резултат на колективно договарање, односно социјален дијалог меѓу Сојузот на синдикати на Македонија со Владата, ресорните министерства, но и сите други синдикати кои не се репрезентативни. Таму биле и сите здруженија на работодавачи, а претходно Ковачевски и лично одржал состаноци со сите стопански комори.

Поврзани новости