Ковачевски: И Евреите ќе влезат во Уставот

by Fokus

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски најави дека и еврејската заедница ќе биде една од заедниците кои што треба да бидат дел од нашиот Устав при уставните измени кои што очекува да бидат усвоени од Собранието.

Менувањето на Уставот за во него да бидат вметнати Бугарите е услов Македонија да ги продолжи пристапните преговори со Европската унија по завршување на скринингот на крајот на годинава.

Освен Бугарите и Евреите, се планира во преамбулата на Уставот да влезат и Хрватите, односно Црногорците.

„Имав средба со претставници на Кнесетот, на израелското собрание. Тие се тука по повод одбележувањето на 80-годишнината од депортирањето на 7.144 евреи од Македонија во логорот на смртта `Треблинка`. Тие биле транспортирани и убиени во `Треблинка` од страна на фашистите и тоа се историски факти и не може да има дискусија на таа тема. Еврејската заедница кај нас е исклучително значајна заедница и сум кажал, како и коалициските партнери, дека при уставните измени и Евреите ќе бидат една од заедниците кои што сметаме дека треба да бидат дел од нашиот Устав“, кажа Ковачевски на денешната прес-конференција во Владата.

 

Поврзани новости