Костадиновска-Стојчевска: Сите позитивни мислења и дозволи за Универзална сала се обезбедени од Град Скопје, не од Министерството

by Fokus

„Без потпишан Договор и платени комуналии не може да се издаде одобрение за реконструкција. Арсовска како градоначалник би требало да знае подобро од сите нас дека Градот на овој начин е вклучен во процесот на давање на одобрение на реконструкција и дека тоа последниот чекор пред Општина Центар да издаде одобрение за реконструкција“ изјави министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска на прес-конференција, реагирајќи за обвинувањата изнесени од градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска.

Министерката додаде дека Арсовска би требало да знае и дека проектот кој таа го оспорува има добиено позитивни мислења од сите институции и ревиденти како и од ИЗИИС кој го оцена проектот како безбеден и притоа тие документи и мислења се прибавени од Град Скопје, а не од Министерството.

Костадиновска-Стојчевска додаде дека Министерството за култура по основ на Договорот склучен со Град Скопје се обратило до сите правни лица кои се јавуваат како чинители во реконстукцијата и по службена должност ги обезбедило сите документи кои од страна на градоначалничката не биле доставени, со цел ефикасно и непречено продолжување на процесот.

„Проектантот кој го има донирано проектот на Град Скопје, во двете фази, по барање на Министерството го достави и кај нас затоа што повторувам: Во Договорот склучен со Град Скопје министерството како нов инвеститор има обврска да ги преземе сите дејствија, кон сите правни лица со кои Градот има склучено било каков договор“ рече министерката.

Поврзани новости