Кина со години го ограничуваше раѓањето деца, сега најавува пресврт

by Fokus

Кина ќе ги подобри политиките што ги поддржуваат раѓањата деца, се вели во официјалниот владин извештај, во кој исто така детално се планира и поддржува растечката постара популација, преку зголемување на бенефициите и основните пензии и зајакнување на приватниот пензиски систем.

Мерките, објавени на денот кога започна Националниот народен конгрес на Кина, дојдоа бидејќи населението на Кина се намали во 2023 година втора година по ред, при што раѓањата паднаа на околу половина од оние во 2016 година, годината по укинувањето на политиката за едно дете, додека склучените бракови во 2022 година паднаа на рекордно ниско ниво.

Кина „ќе работи кон општество кое е погодно за раѓање деца и ќе промовира долгорочен рамномерен развој на населението“, се вели во владиниот извештај. Ќе развие „систем за грижа за деца од јавен интерес“ за да ги намали трошоците за раѓање деца, родителство и образование, се додава во извештајот.

Демографскиот пад на Кина во голема мера е резултат на политиката за едно дете наметната помеѓу 1980 и 2015 година. Од 2021 година, на паровите им е дозволено да имаат до три деца.

Сепак, сè поголем број жени избираат да немаат деца поради високите трошоци за грижа за децата или неподготвеноста да се омажат или да ја стават својата кариера во мирување, а родовата дискриминација сè уште постои во кинеското општество.

Поврзани новости