Ќе се избира најдобра песна на територијата на поранешна Југославија

by fokus

Задужбина на Милан Младеновиќ објави дека на 1-ви мај е отворен конкурсот за најдобра песна на територијата на поранешна Југославија, за наградата која го носи името Милан Младеновиќ – легендарниот водач на белградската група „Екатарина Велика“.
Конкурсот (по правилото: еден автор – една песна) е отворен до 31-ви мај 2023 година. Задужбината им препорачува на кандидатите да обратат посебно внимание и на текстот и на музиката.

-Лично, многу внимавам на текстот и на темата што е избрана и на начинот на кој тој текст е поткрепен со музика: што е аранжман, што е драматично, што е продукција, што е жанр, вели Ана Ѓуриќ Констракта, една од членовите на стручното жири.

Секоја година жирито е регионално. Оваа петта година, освен Констракта, членуваат и авторката и уредничка на емисијата „Бунт“ Бранка Главоњиќ (Србија), музичарот Борис Лејнер (Хрватска), музичарот Зоран Предин (Словенија) и писателот и музичар Марко Шелиќ Марчело (Србија).

Сите тие се вклучени во потрага по наследничка на македонската пејачка Дина Јашари, која престижната награда ја доби лани, за песната „Дома“.
Повеќе информации околу конкурсот и наградата се објавени на официјалната интернет страница на Задужбина на Милан Младеновиќ.

Вики Клинчарова

Поврзани новости