Каков вид на рак има Кејт Мидлтон?

by Fokus

Видео-изјавата на Кејт Мидлтон во петокот за нејзината дијагноза – рак објасни зошто не сме ја виделе подолго време, но и наметна многу неодговорени прашања во јавноста, пишува „Глоси“.

Она што сите се прашуваат е каков вид на рак има принцезата од Велс?

Додека експертите се согласуваат дека Мидлтон има право на медицинска приватност и нема обврска да открива детали за нејзината состојба, некои лекари споделија идеи и теории за потенцијалното потекло на болеста врз основа на нивното знаење и моќ за набљудување.

Д-р. Марк Сигел, клинички професор по медицина во медицинскиот центар NIU Langone и медицински соработник на Fox News, рече дека разговарал со повеќе лекари за тоа каков тип на рак може да биде.

– Според неколку врвни онколози со кои разговарав, таа најверојатно има или ран карцином на дебелото црево, кој е отстранет и хируршки излечен, или ран рак на јајниците, на матката или на грлото на матката кој е случајно откриен. Во претходните години, беше пријавено дека Мидлтон има Кронова болест, која е хронична воспалителна болест на цревата која влијае на слузницата на дигестивниот тракт. Воспалителната болест на цревата во голема мера го зголемува ризикот од рак на дебелото црево или дебелото црево“, додаде Сигел.

На многу пациенти со Кронова болест ќе им треба операција во одреден момент за да се ублажат нивните симптоми.

– Можеше да направи операција на дебелото црево поради Кронова болест, а ракот беше откриен веднаш откако ја почнаа операцијата – претпоставува Сигел, уште еднаш нагласувајќи ја професионалната претпоставка заснована на долгогодишно искуство.

– Тој тип на операција би го објаснил и подолгото време за опоравување – додаде тој.

Исто така, можно е да се открие гинеколошки рак, велат експертите.

– Операцијата можеше да биде хистеректомија, а можеби е пронајден рак на јајниците, матката или ракот на грлото на матката, кој потоа беше отстранет – претпоставува Сигел, додавајќи:

„Спротивно на оваа идеја е дека нема знаци на опаѓање на косата, што е предизвикано од Таксол, доминантниот интравенски третман за овие гинеколошки карциноми. Цистите на јајниците може да се видат на рутинско снимање и може да се отстранат лапароскопски – а дијагнозата на ракот често се открива подоцна“ рече докторот.

Хемотерапијата што се користи кај ракот на дебелото црево во рана фаза не рутински предизвикува опаѓање на косата, истакна Сигел.

Без разлика кој тип на рак имала или има принцезата – Сигел рече дека се надева дека таа ќе закрепне брзо.

– За жал, имам дијагностицирано многу видови на рак, но се повеќе се оние кои рано се откриваат и можат да се излечат.

„Каков вид на рак и да е, изгледа како да го извадиле“, рече тој.

Во нејзината видео порака, Мидлтон рече дека започнала режим на третман со „превентивна хемотерапија“.

„Добрата вест е што беше употребен зборот „превентивен“, што би значело дека ракот е целосно отстранет, можеби со ресекција на цревата и дека се дава хемотерапија за да се зголемат шансите тој да не се повтори“, рече Сигел.

Поврзани новости