Како се храни Новак Ѓоковиќ за долг и успешен живот?

by Fokus

Своите одлични спортски резултати Новак Ѓоковиќ ги должи не само на редовните тренинзи, туку и на строгата диета, без глутен која ја следи веќе десет години.

Шампионот се заблагодарува на растителна исхрана за неговото добро здравје и брзото закрепнување од повредите. Поточно, тој верува дека исхраната придонесува за нивото на енергија на телото, бидејќи треба да издржите пет часа на теренот и да играте најдобро кога ви е најпотребно.

Во книгата „Сервирајте за победа“ Новак го претстави своето мени, кое веројатно до сега е малку изменето (книгата е објавена во 2013 година).

Точно е дека најдобриот тенисер на светот не беше толерантен на некои намирници, па промената на исхраната многу му помогна откако во 2011 година премина на посебен режим, кој очигледно носи резултати.

Станува збор за револуционерен и здрав метод за слабеење кој ќе го промени не само вашиот изглед, туку ќе влијае и на целокупната состојба на вашето тело, како и на квалитетот на вашиот сон и сигурно ќе имате многу повеќе енергија.

Новак веќе десет години следи строги диететски правила, кои сигурно ќе ви ги донесат посакуваните резултати.

Ѓоковиќ сега направи план како да го трансформира вашето тело и живот за само четиринаесет дена. Со неделното мени, корисни совети за подобрување на варењето и одличните рецепти кои лесно се подготвуваат, лесно ќе ги изгубите вишокот килограми и ќе го подобрите вашето здравје.

Ѓоковиќ исто така дава совети како да се ослободите од стресот и кои лесни вежби да ги правите за да се движите и да се активирате, истите што ги прави пред секој натпревар.

ПРВ ДЕН

Појадок: Чаша млака вода по станувањето, две големи лажици мед, органска овесна каша без глутен, брусница, суво грозје, семки од сончоглед, бадеми.

Ужина: Леб без глутен, крекери со авокадо и туна

Ручек: зелена салата, тестенини без глутен, (како додаток ориз, аспарагус, веганско сирење и домати)

Ужина: Јаболко со путер, диња

Вечера: Цезар салата со прелив, супа со зеленчук, филети од лосос, со пржени домати и маринада

ВТОР ДЕН:

Појадок: Чаша млака вода по станувањето, две големи лажици, овесна каша со путер, овошје.

Ужина: тост без глутен со путер од бадем и мед

Ручек: зелена салата, зачинета салата вклучувајќи тестенини без глутен, црвен пипер, индиски ореви од рукола, босилек и вински оцет

Ужина: овошје

Вечера: Салата со туна, (боранија, грав канелини, рукола, туна, црвен пипер, домати, коцки пилетина, супа од домати.

ТРЕТ ДЕН:

Појадок: Чаша млака вода по станувањето, две големи чаши манука мед, овесна каша со путер, банани и овошје.

Ужина: Хумус со јаболка

Ручек: зелена салата, тестенини без глутен (вклучувајќи ориз, лешници и босилек)

Во живо: Авокадо со крекери без глутен и овошје

Вечера: Свежа мешана зелена салата со авокадо и прелив, супа од морков и ѓумбир, печено пилешко прекриено со лимон.

Поврзани новости