Хималајската сол – „бело злато“ на планетата

by Фокус

Хималајската кристална сол е најчистата сол на планетата, богата со многу минерали и со енергија. Таа се смета за едно од најновите откритија на нашето време. Создадена е пред околу 250 милиони години, а се добива рачно од најголемиот енергетски центар на Земјава – Хималаите.

Таа е извонредно чиста, со розова боја, што се должи на атомите на железо и на другите атоми вклучени во нејзината кристална решетка.

Бидејќи е чиста, кристалната сол е основен елемент на земјата и насекаде ја има во големи количества.

Древните и модерните луѓе научиле да ја користат холистички на многу различни начини. Еден од најраспространетите начини на кој се користи кристалната камена сол е солен раствор.Во себе содржи 84 вида минерали и елементи во колоиден раствор идентични со човековиот организам, што се лесно апсорбирачки. Хималајската сол ја нарекувале и „бело злато“ поради нејзината висока нутритивна вредност. Земајќи 1 отсто раствор од неа, всушност се зема основата на животот во најенергетска и лесно апсорбирачка форма.

За овој вид сол се врзани многу здравствени придобивки, па баш поради тие причини е поздрава за јадење од готварската и од морската сол. Хималајската сол е органски нерафинирана, односно 100 отсто природна и има највисок степен на природни соли.

Карактеристично за неа е тоа што се копа и се мие рачно, а се суши на сонце исто како во времето на Александар Македонски. Оваа сол ја користеле кралевите.Хималајската кристална сол, исто така, е имуна на електромагнетни полиња, не содржи материи кои ја загадуваат животната средина и нема рок на траење.

Прекумерната употреба на готварската сол може да доведе до големи здравствени проблеми (зголемен крвен притисок, телесна тежина…).

Морската сол, исто така, не се препорачува за редовна консумација бидејќи морињата се претвораат во депонии за штетни и токсични материи.Сепак, хималајската кристална сол е најкорисна и најчиста сол на светот. Ги содржи сите елементи кои можат да се најдат во човековото тело.

Вистинската хималајска сол се меле рачно, не го оптоварува организмот како другите видови рафинирана сол, природните кристали имаат балансирачки ефект и не придонесува за покачување на крвниот притисок, што е типично за другите соли.

 

Хималајската сол можете да ја најдете во:

ПЛАНЕТ ХИМАЛАЈА“ – Охрид – Ул. Цар Самоил бр.15; Тел. 078 380 838; 078 390 939

НИК МАРКЕТ“ – Скопје – Ул.50 Девизија бр.25 (долниот излез на Државна Болница); Тел. 075 414 602; 02 31 79 551

E-mail: info@himalayansalt.mk

Бесплатна испорака за секоја нарачка во вредност над 600 ден.

Поврзани новости