Груевски: Се повеќе се чувствувам како во Процесот Кафка…

by fokus

Овој суд прераснува во театар на апсурдот, изјави поранешниот премиер, Никола Груевски, по денешното рочиште во случајот „Насилство во Општина Центар“. Тој ги обвини судиите дека работат по партиски директиви и рече дека да се почитувале законите немало да има никакво судење.

-Немаше ни да има обвинувања да се работеше според закон. Но ако имате заробено судство се е можно. Секој ден се соочуваме со нови неправди и се повеќе се чувствуваме како во едно од врвните дела посветени на апасурдот Процесот Кафка – рече Груевски мислејќи на „Процес“ на Франц Кафка.

Тој ги искритикува обвинителите на СЈО дека побарале притвор за обвинетиот кој денеска не се појавил на судење.

-Денеска да речеме имаше еден од обвинетите кој е болен и кој достави лекарско уверение, издадено боледување од матичен лекар дека треба да мирува. И за него замислете обвинителот побара притвор затоа што е болен, значи тој треба да лежи притвор затоа што се разболел. Судијата не одреди, но самиот факт што обвинителите се дрзнаа да побараат укажува на забеганоста на ова јавно обвинителство – посочи тој.

Груевски се пожали и затоа што вчерашното рочиште траело и после работното време.

-Да речеме вчера, судијата одлучи да го продолжи процесот вон работното време. За мене не е проблем да останам колку треба, сум работел но доколку тоа е за сите. За никого друг не се останува после работно време, дури ни за најголеми убијци и терористи. Судењата завршуваат околу 15 часот, само во случаите каде сум јас имам пролонгирање додека судијката не ја заврши замислената обврска. Се поапсусрдно станува целава работа поврзано со СЈО и судството. Очигледно е дека судиите имаа политичка агенда – рече тој.

Поврзани новости