Евакуирани 19.000 жители на Колорадо поради шумски пожари

by fokus

Градските власти на Болдер, Колорадо, во САД, наредија евакуација на околу 19.000 луѓе поради брзото ширење на шумските пожари.

Канцеларијата за управување со вонредни состојби во Болдер објави на Твитер дека меѓу оние на кои им е наредено да заминат има луѓе поврзани со околу 8.000 домови во близина на пожарот. Крупните животни беа прифатени на саемот во округот Болдер, соопштија властите.

Се проценува дека пожарот брзо пораснал од 60 хектари на 123 хектари, соопшти канцеларијата. Имаше нула задржување, се вели.

Портпаролката на пожарникарската служба, Марја Вашбурн, рече дека топлото време и силните ветрови помогнале за ширење на огнот, но и дека силината на ветрот сега е намалена, што им оди во прилог на пожарникарите.

Властите кои го истражуваат потеклото на пожарот рекоа дека тој започнал јужно од лабораторијата Меса, каде што има слив, кањон и патеки кои преминуваат од исток кон запад, кон Карпестите Планини.

Поврзани новости