ЕУ: Од следната година задолжителна црна кутија во автомобилите

by Fokus 08:09
08:09

Од следната година, во сите нови автомобили во ЕУ ќе биде обврзна црна кутија, а од 2024 година ќе ја имаат сите возила регистрирани за првпат.

Црна кутија е уред што треба да открие до најмалите детали се што се случило во секундите пред сообраќајната несреќа.

- Advertisements -

Таканаречената црна кутија бележи дури 41 податок што помага при експертиза.

Црната кутија во автомобилската индустрија не е нова, некои нови возила веќе ја имаат. Обично се наоѓа помеѓу возачкото и совозачкото седиште во модулот за воздушни перничиња.

Поврзани новости