ЕУ избори: Државите во јули ќе избираат од 6 до 96 европратеници

by fokus

Граѓаните на земјите од Европската унија од 6 до 9 јули излегуваат на гласање за да изберат претставници во Европскиот парламент, но според изборните правила што многу се разликуваат од земја до земја – на некои места изборниот праг е 5 отсто, а во други нема, додека во некои земји можат да гласаат дури и 16-годишници.

Во повеќето европски земји изборите се одржуваат на 9 јули, но тие почнуваат на 6 јули кога се одржуваат во Холандија.

Ден подоцна Ирците и Чесите излегуваат на гласање, додека на 8 јуни избори за Европскиот парламент се одржуваат во Летонија, Малта, Словачка и Италија. Во две земји изборите се одржуваат во текот на два дена – Чешка и Италија.

Во новото свикување, Европскиот парламент нема да ги има досегашните 705, туку 720 пратеници.

Минималниот број на европретставници по земја е шест. Најмалите европски земји – Малта, Кипар и Луксембург – имаат толку европратеници. Германија има најмногу европратеници, 96.

Граѓаните на 14 земји од ЕУ можат, доколку живеат во странство, да гласаат по пошта.

Хрватска е меѓу осумте земји чии граѓани своето право на глас можат да го остварат само со гласање во дипломатските претставништва на земјата. Во четири земји (Чешка, Ирска, Малта и Словачка) нема можност за гласање надвор од државата, додека само една (Естонија) има можност за електронско гласање.

Гласањето на изборите за Европскиот парламент е задолжително во Белгија, Бугарија, Луксембург и Грција.

Во повеќето земји, вклучително и во Хрватска, на изборите за Европскиот парламент има само една изборна единица. Исклучок во овој поглед се Белгија, Ирска, Италија и Полска.

Изборен праг од пет проценти постои во девет земји. Сепак, повеќето земји, поточно 13 од нив, немаат одреден изборен праг. Изборниот праг е четири отсто во Италија, Австрија и Шведска, три отсто во Грција и 1,8 отсто во Кипар.

Возраста за гласање е иста како и полнолетството во повеќето земји-членки. Во Грција може да гласаат и седумнаесетгодишници, додека во Белгија, Германија, Малта и Австрија може да гласаат со наполнети 16 години.

Минималната возраст на кандидатите на изборите варира од 18 до 25 години. Во 15 држави минималната возраст на кандидатите е 18 години.

Три години постар од минималната возраст е правило во дури девет земји, додека во Романија кандидатот мора да има најмалку 23 години, а во Грција и Италија 25 години.

Поврзани новости