Ердоган го изгуби мнозинството во парламентот

by Фокус

Во Турција се одржаа општи избори за турскиот парламент. Владејачката АК партија, на претседателот Реџеп Tаип Ердоган, го загуби апсолутното мнозинство во парламентот.

АК партијата освои околу 41 отсто од гласовите, и ќе има 258 пратеници. На изборите во 2011 година, АК партија освои 341 места во парламентот, што значи дека на овие избори изгуби најмалку 80 места во парламентот.

На второ место е лево-ориентираната ЦХП со 25 отсто, или околу 132 пратенички места во парламентот. Трето место е МХП со 16 отсто, или 82 места во парламентот.

Најголемиот пораз Ердоган го доживеа со историското достигнување на прокурдската партија CWS, кој ја освои скоро 13 отсто од гласовите, што е еквивалентно на 78 места во парламентот. Со ова е CWS стана првата про-курдска партија која успеа да го премине исклучително високиот праг за влез во парламентот, кој во Турција е 10 проценти.

Турција за прв пат од 2002 година, би можела да добие коалициска влада, но работите се комплицирани, ако се суди по најавите во пресрет на изборите.

Прво, затоа што на ЦХП и МХП ја отфрлаат идејата за коалиција со АКП. Уште помалку е веројатно коалиција со прокурдската CWS партија.

Важно е да се напомене дека и самиот Ердоган ја отфрлаше секоја опција за коалиција, и тоа за него би било политичка катастрофа.

Ердоган од турскиот народ пред изборите бараше двотретинско мнозинство или 367 мандати, со цел да се промени уставот и да се воведе претседателски систем во земјата, но не само што тоа не го доби, туку го изгуби и комотното мнозинство.

Поврзани новости