ЕК бара појаснување од Косово за воведувањето царини за овошјето и зеленчукот

by fokus

Европската Комисија бара итни појаснувања од косовската влада за воведувањето царини врз овошјето и зеленчукот, јави дописничката на МИА од Брисел. Испратено е писмо до косовските власти во кое се предупредува за негативните ефекти на таа одлука.

-Европската Комисија побара итни појаснувања од властите во Косово по одлуката на владата донесена на 17 јули, која има негативни ефекти врз регионалната трговија. Комисијата очекува обврските од Договорот за стабилизација и асоцијација ЕУ-Косово да се исполнуваат и ја истакнува важноста на регионалната соработка, стои во реакцијата на Европската Комисија испратена до МИА.

Косовската влада одлучи да воведе ресктриктивни мерки врз низа земјоделски производи на 17 јули, создавајќи хаос на царинските премини и голема загриженост кај македонските земјоделци.

Поврзани новости