Двојазичните полициски униформи оспорени пред Уставен суд

by Фокус

Левица најави дека ќе ја оспори неуставната владина Уредба за униформата и ознаките на Униформата на полицијата пред Уставниот суд.

„Скандалозната Уредба е спротивна на амандманот V од Уставот, согласно кој службен јазик на целата територија е македонскиот јазик и неговото писмо. Следствено на тоа, оваа Уредба е спротивна и на Законот за полиција согласно кој, полицијата ја врши унифицирано својата работа на целата територија на државата. Притоа, веќе постои Правилник со кој се уредуваат ознаките на униформата и согласно кој, истите се идентични на целата територија на државата и истите не може да се разликуваат во зависност од општините каде се извршува работата“, соопштија од Левица.

На тој начин, новите уставни судии, освен 13-те претставки за законот за употребата на албанскиот јазик, ќе ги пречека и оваа иницијатива со која се оспорат и двојазичните полициски униформи.

Поврзани новости