Доктори објаснуваат како може да дојде до труење со храна – се актуелизира смртта на 20-годишник кој почина по јадење тестенини

by Fokus

Кога 20-годишен маж почина откако јадеше тестенини кои седеа предолго, веста стана вирална на социјалните мрежи во 2019 година. Повторно стана актуелно, бидејќи медицинските експерти се уште се обидуваат да објаснат зошто тоа може да се случи. Лекарот од итната медицинска помош, познат како д-р Џо, објаснил дека станува збор за еден вид труење со храна предизвикано од бактеријата Bacillus cereus.

„Оваа бактерија обично се наоѓа во храната што седи на собна температура долго време. Во храната како оризот, бактериите можат да произведуваат токсини додека храната се лади, што доведува до симптоми како повраќање, дијареа и грчеви во стомакот“ – изјави тој за BuzzFeed и додаде дека симптомите може да се појават неколку часа по јадење расипан ориз.

Тој истакна дека е неопходно итно да се побара помош од лекар, а смртта е ретка последица, не исклучена.

„Bacillus cereus може да расте во различни намирници со скроб, не само во ориз. Тоа може да вклучува и неправилно складирани тестенини”, предупреди докторот.

Скробната храна е нашиот главен извор на јаглехидрати.

Ако сакате да го намалите ризикот од труење, избегнувајте да јадете храна која е варена на собна температура повеќе од два часа.

Бактеријата Bacillus cereus најдобро се развива во температурен опсег од 4ºC до 48ºC.

„Како општо правило, сите расипливи намирници не треба да бидат на собна температура повеќе од два часа. Кога надвор е топло, тоа време се намалува на само еден час“, заклучил докторот.

Исто така, секогаш треба да ги чувате сувите производи на ладно и суво место за да спречите размножување на бактерии на неподготвена храна.

Поврзани новости