Доктор Кунгуловски: Новиот вид на корона вирус ќе стане доминантен и во Македонија

by Fokus 11:58
11:58

Кунгуловски Горан од клиниката „Жан Митрев“ на денешната прес-конференција говореше а откривањето на британскиот вид на корона вирус детектиран во Македонија.

Како што истакна тој, медицинскиот персонал во целата земја треба да биде многу претпазлив поради мутацијата на корона вирусот.

- Advertisements -

„Знаеме дека во самиот вирус се акумулирани мутации. Тоа им е работа на вирусите, постојано да мутираат. Новиот вид детектиран ќе стане доминантен и во Македонија, но и другите земји.  Досега се детектирани илјадници мутации во корона вирусот. Има индикатори дека и смртноста е зголемена за 30 отсто. Треба да бидеме во една постојана фаза на претпазливост. Што се однесува до пациентот, тој бил со средна клиничка слика. Сега тој е оздравен и се чувствува добро“, истакна Кунгуловски.

Поврзани новости