Дисциплинска за обвинител кој е под сомнеж дека застарувал сообраќајки

by fokus

Републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески донесе Решение за оддалечување од функцијата за еден јавен обвинител додека трае дисциплинската постапка поведена против него поради основано сомнение дека сторил – Тешка дисциплинска повреда од член 91 став 1 алинеја 8 од Законот за јавното обвинителство, информираат од Обвинителството.

Оттаму не го откриваат името на обвинителот, но посочуваат дека е обвинител од скопското јавно обвинителство.

-При вонреден надзор од Вишото јавно обвинителство Скопје е констатирано дека јавниот обвинител во значителен дел од предметите кои му се доделени во работа не ги презел неопходните дејствија согласно Законот за кривична постапка заради донесување мериторна јавнообвинителска одлука, при што кај еден дел од предметите настанало пролонгирање на постапката или застареност на кривичното гонење, се наведува во соопштението.

Како што дознава „Фокус“, обвинителот не постапувал по неколку предмети, односно дозволил да дојде до нивно застарување. Станува збор за предмети кои се однесуваат на сообраќајки.

Од Обвинителството истакнуваат дека од почетокот на примената на новиот Правилник за начинот на спроведување на постапката за утврдување одговорност на јавен обвинител за сторена дисциплинска повреда, донесен на 18.05.2021 година, ова е петта поведена дисциплинска постапка за јавен обвинител.

-Во другите четири постапки, за јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Тетово исто така е донесено решение за оддалечување од функцијата, за јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Битола е изречена дисциплинска мерка – намалување на плата во износ од 20% во траење од четири месеци, за јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Ресен е изречена дисциплинска мерка – намалување на плата во износ од 30% во траење од четири месеци, додека една постапка против јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Охрид е во тек. Пред Советот на јавните обвинители во тек е жалбената постапка на уште тројца јавни обвинители за кои дисциплинските мерки беа изречени во дисциплинска постапка спроведена според стариот Закон за јавно обвинителство и претходно важечкиот Правилник, велат од Обвинителството.

Републичкиот јавен обвинител истакнува дека сите дисциплински постапки ќе се завршуваат во што е можен пократок рок.

-Јавниот обвинител нагласува дека основна должност на јавните обвинители е секогаш, без оглед на околностите, да ги преземаат службените дејствија во согласност со важечкото национално и меѓународно законодавство и да ја вршат својата должност законито, непристрасно, праведно, посветено и во што е можно пократок рок. Сите утврдени дисциплински повреди ќе се санкционираат согласно одредбите на Законот за јавно обвинителство, велат од Обвинителството.

Поврзани новости