Џилиан Стирк од Канада ќе ги предводи набљудувачите на ОДИХР на изборите

by Fokus

Експертот за човекови права, поранешен заменик министер во Канада и амбасадор, Џилиан Стирк, ќе ја предводи мисијата на ОДИХР на претстојните претседателски и парламентарни избори во Македонија.

Стирк веќе се сретнала со членовите на ДИК, но рече дека се уште е рано да дава оценка за делумните измени на Изборниот законик, што се случија две недели пред објавувањето на изборите, а не шест месеци, како што препорачаа одамна ОДИХР.

Стирк нагласи дека за првпат во Македонија ќе следат во исто време дупли избори и дека за низ ќе се прават посебни анализи, иако и ќе се координираат извештаите за теми што се заеднички. Нејзиното искуство досега вклучува следење, како шеф на мисиите, на избори во Унгарија, во Словачка и во Грузија, со кои ако се спореди Македонија, сепак не е толку комплексна задача.

Поврзани новости