Дадилката на Коста – клучен сведок во случајот со масакрот, ќе открие каков бил односот на момчето со родителите

by Fokus

Во текот на истрагата за случајот со масовното убиство во ОУ „Владислав Рибникар“ во кое на 3 мај К.К.(13) уби 9 ученици и чувар, а потоа рани уште шест, меѓу кои сослушан беше неговиот татко В.К.(47) и мајката на М.К.(46), а како што се наведува, во Вишото јавно обвинителство ќе биде сослушан клучниот сведок – дадилката.

„За време на распитот во полиција, мајката меѓудругото изјавила дека дадилка поминувала време со К.К., која се грижела за него. Истрагата смета дека преку нејзиниот распит ќе и бидат познати многу дополнителни детали од животот на момчето. Но најважно е од дадилката да се дознае каков бил навистина односот на мајката и таткото со момчето и обратно.Таа жена порано го чувала К.К., но и неговата сестра.Затоа, што е најважно за истрагата, повторувам, во овој момент треба да се утврди каква била врската во куќата и дали однесувањето на момчето упатувало дека може да стори кривично дело“ – изјави за Телеграф.рс соговорник од истрагата.

Минатата недела, Вишото јавно обвинителство во Белград ја презеде предкривичната постапка од Првото основно јавно обвинителство против мајката на момчето.

Случајот е преземен заради концентрација на докази, бидејќи веќе се води кривична постапка против таткото на момчето.

– Против мајката се води преткривична постапка со цел да се утврди дали во нејзиното дејствие се содржани елементите на кривичното дело запуштање и малтретирање малолетно лице, додека за таткото се води истрага за кривично дело Тешки дела против општата безбедност, и ќе се испитува и дали во неговото дејствие евентуално се стекнуваат елементите на кривичното дело Запуштање и злоупотреба на малолетно лице – се утврдува во соопштението на ВЈТ.

По приемот на пријавата, списите на предметот се доставени до Вишото јавно обвинителство во Белград заради спојување со предметот во кој обвинителството води истрага против В.К., татко на малолетната К.К. поради кривичното дело Тешки дела против општата сигурност, имајќи предвид дека кривичните дела што им се ставаат на товар се меѓусебно поврзани и делумно исти докази, па затоа е целисходно да се води единствена постапка.

Поврзани новости