Бугарска претстава финансирана од Милен Врабевски ќе игра во театри во Македонија, за да се зближеле народите

by Fokus

Бугарската театарска претстава ,,Вражалец” на театарот ,,Мелпомена” ќе гостува во Македонија. Како што е објавено на страницата на фондацијата Бугарска меморија, на чие чело е бизнисменот Милен Врабевски, познат како финанасиер на бугарските клубови во Битола и Охрид, театарот првин доаѓа во Битола.

Таму ќе се одигра претставата на први февруари, во Народен театар Битола, а пак на втори февруари ќе се прикажува во Штип, во Народен театар Ацо Шопов. На трети февруари претставата гостува во Струмица, во Народен театар Антон Панов. Појаснето е дека влезот ќе биде слободен, а претставата гостува со финансиска помош од Министерството за внатрешни работи на Бугарија и фондацијата Бугарска меморија на чело со Врабевски.

-Иницијативата е неразделен дел од еден од основните приоритети на фондацијата Бугарска меморија, имено, зближување на народот од Бугарија и Северна Македонија, и подобрување на односите помеѓу двете страни – пишува фондацијата на Врабевски.

Како потсетување, со отворањето на бугарскиот клуб ,,Ванчо Михајлов” во Битола во април минатата година, а чиј финансиер е Врабевски, започнаа да растат и тензиите помеѓу граѓаните на Македонија и Бугарија. Отворањето на клубови именувани според контроверзни историски личности ги вознемири македонските граѓани, и на денот на отворањето во Битола, а подоцна и во Охрид беа организирани протести.

Вики Клинчарова

Поврзани новости