Британско истражување: Потиснувањето на лошите мисли може да биде добро за менталното здравје

by Fokus

Луѓето кои имаат негативни мисли и искуства понекогаш е подобро да ги потиснат отколку да се отворат, според истражувањето на научниците од Универзитетот Кембриџ. Тимот рече дека нивното истражување може да го побие вообичаеното верување дека буткањето на работите под тепих и продолжувањето понатаму е лошо за нашето ментално здравје.

Научниците работеа со 120 волонтери од 16 земји на инхибиторна контрола, спречување на мислите што предизвикуваат анксиозност, пред да ги објават резултатите во списанието Science Advances.

-По обуката, и веднаш и три месеци подоцна, учесниците во истражувањето објавија дека потиснатите настани се помалку живи и помалку страшни, напиша тимот, дури и до степен до кој волонтерите со посттрауматски стрес пријавија подобрувања во нивното ментално здравје.

 

Поврзани новости