Британски медиуми: Наредните недели ќе бидат одлучувачки за Киев

by Fokus

Следните неколку недели ќе бидат одлучувачки за Украина, пишува британскиот весник „Тајмс“ во светло на ситуацијата во регионот Харков.

„Дали западната артилериска муниција, чија испорака е предвидена во предлог-законот на американскиот лидер Џозеф Бајден за воена помош, ќе успеат да стигнат навреме за да се промени ситуацијата? Дали европските земји, кои се поблиску до Украина, ќе бидат подготвени да се разделат со системите за воздушна одбрана „патриот“?“ – прашува британскиот весник.

Како што се посочува, Полска и Шпанија можат да тврдат дека испораката на системот „патриот“ од американските магацини веќе требало да биде реализирана, но „реалноста е дека сега ќе треба многу време“.

Во исто време, „Тајмс“ тврди дека ќе поминат „месеци“ додека западните ловци Ф-16 не пристигнат во Украина. Како што беше објаснето, обуката на инженерите и логистичките прашања се покажаа многу посложени од обуката на самите пилоти.

„Сето ова доведе до зголемување на загубите кај украинската пешадија, што резултираше со тоа што работната сила станува сè повреден ресурс“, пишува весникот.

Поврзани новости