БЕСА: Вистината за објавувањето на збирката поезија лежи во расистичкиот менталитет, за што нема лек

by Fokus

Објавувањето на збирката со поезија на Агенцијата за млади и спорт на Република Македонија, во која самиот нејзин директор е уредник, а во која има содржини со албанофобија, дури и промовирање на аморални појави, само по себе зборува не само за дискриминацијата кон Албанците што ја изразува оваа агенција и нејзиниот директор, што се докажува на дело, туку дотолку повеќе ја изразува тоа што можеби ја мислат, а не ја изразуваат, и многу други во оваа власт, реагираат од БЕСА.

Движењето БЕСА и нејзиниот претседател, Африм Гаши, го осудуваат овој расистички јазик и сметаат дека за вакви случаи не е доволно само извинување, туку треба да следи и разрешување, казнување и едукација на сите тие кои промовираат вакви расистички чувства кон Албанците и кон сите други етнички заедници  во земјата.

Исто така Движењето БЕСА изразува жал што и покрај слоганот „Живот за сите“, со кој се смени власта, сепак се подржува „уметност“ и „уметнички дела“, кои содржат толкав јазик на омраза. Ние се сомневаме дека вакви примери има уште повеќе, за кои не можеме да стоиме со лупа на рака за да ги откриеме. Вистината лежи во расистичкиот менталитет, за што нема лек.

Поврзани новости