Берлин ја нуди како подарок вилата на Гебелс, министерот за пропаганда на Хитлер

by fokus

Владата на Берлин нуди да ја подари вилата некогаш во сопственост на министерот за пропаганда на Адолф Хитлер, Јозеф Гебелс, надевајќи се дека ќе стави крај на децениската дебата за тоа дали да се пренамени или да се уништи со булдожер неупотребувано место во селата северно од германската престолнина.

На секој што би сакал да ја преземе локацијата, му нудам да ја преземе како подарок од државата Берлин“, изјави министерот за финансии на Берлин, Стефан Еверс, пред државниот парламент, објави ДПА.

Берлин постојано се обидуваше да им го предаде местото на федералните власти или на покраината Бранденбург, каде што се наоѓа вилата, наместо да продолжи да плаќа за одржување и безбедност на комплексот, кој стана обраснат и распаднат.

Еверс ја обнови таа понуда во четвртокот, повикувајќи на предлози што ја одразуваат историјата на местото. Тој не кажа дали ќе бидат разгледани и предлози од приватни лица.

„Ако повторно не успееме, како во изминатите децении, тогаш Берлин нема друга опција освен да го изврши уривањето за кое веќе сме се подготвиле“, рече Еверс.

Гебелс, еден од најблиските сојузници на Хитлер, ја изградил луксузната вила во 1939 година на шумско место со поглед на езерото Богензе во близина на градот Вандлиц, околу 40 километри северно од Берлин.

Како место за одмор од Берлин, каде што живеел со сопругата и шесте деца, Гебелс ја користел вилата и претходната куќа на локацијата за да ги забавува нацистичките водачи, уметници и актери – и наводно како љубовно гнездо за тајни афери.

Поврзани новости