Амбасада на САД: Изборите беа компетитивни и демократски, сомнежите за неправилности да се расчистат

by Фокус

Амбасадата на САД им честита на граѓаните на Македонија кои го искористија своето право на глас за време на локалните избори во октомври 2017. Ги поздравуваме прелиминарните заклучоци на ОБСЕ/ОДИХР дека изборите беа компетитивни и дека почитувањето на основните слободи придонесе кон подобрување на демократскиот процес. Овие заклучоци се во согласност со она што нашите тимови го забележаа за време на првиот и вториот круг од изборите, велат од Амбасадата на САД за изминативе локални избори.

„Таму каде што постои загриженост за неправилности и злоупотреби, повторно препорачуваме на граѓаните да ја искористат соодветната процедура и да ги пријават, а на релевантните власти, брзо да ги адресираат. Исто така, препорачуваме на Државната изборна комисија и на други релевантни владини тела да го искористат периодот по овој изборен процес за да се фокусираат на препораките на ОДИХР што беа дадени по изборите во 2016 и во 2017 година. Со ова ќе се зајакнат идните изборни процеси. Силна локална власт обезбедува основи за една динамична демократија. Ги охрабруваме новоизбраните градоначалници и советници да бидат отворени, достапни и одговорни за граѓаните во своите општини. Амбасадата ќе ја продолжи соработката со општините, организациите и граѓаните за да се унапредат клучните реформи на локално ниво“, велат од амбaсадата на САД во земјава.

Поврзани новости