Адвокатот Туфегџиќ: Не е предвидено разрешување на претседател на Судскиот совет

by Fokus

Адвокатот Владимир Туфегџиќ вечерва на тв24 изјави дека не е предвидена процедура за разрешување на претседателот на Судскиот совет.

„Согласно законот, точно е дека нема и не е предвидено разрешување на претседател на Советот, а фактичката состојба е дека избраниот претседател нема мнозинство кое го загуби со седум гласа. Во вакви околности, тој претседател и ако продолжи да заседава со седниците на Судскиот совет, за ниту една точка нема да има потребно мнозинство. Процедура за разрешување на претседател не е предвидена“, рече Туфегџиќ.

Адвокатот потенцира дека ако не се преземат мерки за оваа состојба во која се наоѓа Судскиот совет „авторитетот на Врховниот суд ќе влијае да се надминат овие состојби“.

Поврзани новости