1394

by fokus 19:53
19:53

Новиот број на „Фокус“ можете да го купите и во електронски формат на овој линк

ЗА НЕШТАТА ДА СТАНАТ ПОЈАСНИ
Како што за „македонското прашање“ Петков е предавникот за бугарската опозиција, такви епитети добива и Ковачевски дома. Всушност, предлогот на Макрон се претвори во француска гилотина за Петков и за Ковачевски

ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА ИЛИ ПОМИРУВАЊЕ!
Просто неверојатно е зошто на предлогот на Макрон се спротивставува официјална Софија, иако Бугарите во него добиваат многу повеќе од она што им нудеа Германците и Португалците.

ПИРОВА ПОБЕДА
По спогодбата на Камчев за случајот „Империја“, деновиве се очекува слична завршница на случајот и за обвинетиот Мијалков. Сепак, се очекува Мијалков да плати повисока цена, и материјална, и мерена во слобода.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?
Повеќе од 1.600 тендери добила фармацевтската компанија „Пановски“ за последниве 6 години. Меѓу нив и во Клиниката за хематологија, каде што директорува Пановска-Ставридис. Последниот тендер тежок 900.000 евра оди во рацете на нејзиниот татко

ИНСТИТУЦИИТЕ ИСТРАЖУВААТ
Три институции ќе испитуваат дали имало злоупотреба на пари на студентите што се уплаќале во Фондот за развој на универзитетот „Свети Климент Охридски“, од кој им се исплаќани пари на ректори и проректори

ОД ШУПЛИВО ВО ПРАЗНО
Големи ценовни шокови: скок на цените на храната, бензинот, електричната енергија… Висока инфлација, а речиси никаков економски раст. Сево ова нѐ очекува до крајот на 2022 година.

НАЈПРВИН МАЈМУНОТ
Ако метафората „мајмун“ ја сфатиме како задолжените за нови проекти во Гугл, тогаш и не е навреда да се бара од народот да прифати дека во политиката токму тој е мајмунот. Тоа ќе значи дека тој е клучен елемент без чие „решавање“ ништо не може да се случи

 

Колумнисти: 

Јанаки МИТРОВСКИ
Сѐ дотогаш и сѐ додека добиваме вакви наци асимилаторски предлози, нашиот одговор темелен на нашата долга антифашистичка историја треба да биде многу едноставен – NO PASARAN!

Ристе ЉУБОТЕНСКИ
Во Европа и на Балканот ништо не е променето во однос на политичките односи, сојузи и вазалство од почетокот на 20 век. Тие денес се пројавуваат можеби и во поотворен облик отколку тогаш.

Наум СТОИЛКОВСКИ
Се случи народ пред Влада. Продолжувањето на сила „Како до сега“ не го препорачувам. Крајно време е за одговор КАКО ОД СЕГА?! А за тоа на суфлерот Али и марионетата Таче, времето им измина!

Сања ЛУКАРЕВСКА
Дали филмската индустрија е побрза од науката? Или, дали науката нè подготвува за иднината преку филмската индустрија?! Како примери за дилема, пронајдов неколку податоци

Линдита КАДРИУ
Во нашиот влез владее хармонијата и блискоста. Заедничкото пиење кафе доследно се негува, при што се бришат генерациските разлики. Сѐ уште постои респект кон постариот

Стојан АНДОВ
Привремената управа на Македонија, како највисоко законодавно тело, изработила Органски устав на Македонија, кој имал 103 члена, а предвидувал политичка и културна автономија на Македонија