1167

by fokus

ЗА НЕШТАТА ДА СТАНАТ ПОЈАСНИ
Заев мисли дека неговата  благоречивост, простодушност, добронамерност и подадената рака се заразни и дека поради тоа што тој е не е националист, и спремен е на компромис, и другите се спремни да го направат истото. Но во меѓународната политика државите ги заштитуваат своите интереси. Понекогаш тие интереси се директно спротивставени на македонските

СДСМ ПОЧИТУВА ТРАДИЦИЈА: НАЈДОБРИТЕ КАДРИ СЕ ПАРТИСКИ
И оваа влада на СДСМ, како и сите претходни, ја користи шемата за вдомување партиски кадри во управни одбори. Ѓоа тие нешто ќе управуваат. Да скратат од процедури, нека го коригираат законот, да не мора да има јавен оглас. Нека си ги назначува владата

ОТКРИЕН ЗАГОВОРОТ ЗА УБИСТВО НА ЗАЕВ?
„Фокус“ неофицијално дознава детали за крвавото сценарио што требало да се одигра во законодавниот дом на 27 април лани. Зоран Заев тој ден требало да биде убиен, за што постоел и снимен телефонски разговор меѓу двајца заговорници. Тој што требало да го изврши убиството во разговорот се вадел дека немал чиста мета!

ФЗО МОЛЧИ ЗА СОРАБОТКАТА СО ТУРСКИТЕ БОЛНИЦИ
Службите на Фондот кои располагаат со податоци за причините поради кои најмногу македонски пациенти изминативе неколку години заминувале на лекување во болницата „Медикал парк“ во Истанбул, не сакаат да ги споделат со јавноста и на тој начин да ги расчистат сомнежите што се појавија, туку упорно продолжуваат да ги кријат информациите

ЏИН ШАРП (1928-2018): „ОД ДИКТАТУРА ДО ДЕМОКРАТИЈА“
Легендарното дело „Од диктатура до демократија“ на Џин Шарп, на десетици милиони луѓе во светот им помогна да се ослободат од тиранијата и да почнат да живеат во демократија и слобода. Бидејќи „Фокус“ пред точно пет години го објави, неговото заминување е повод да се потсетиме на размислувањата, идеите и советите како да се урне диктатурата и како да се зачува слободата

ПИЈАНА ВЛАСТ, МАМУРНА ОПОЗИЦИЈА
Сега засега, Заев нема потреба да се плаши од Мицотакис. Ова, Мицкоски, де. А и СДСМ треба да се радува дури на пијаното ВМРО, оти вакво, мамурно, не е никаква закана за неговото владеење, дури какво што е, полно со грешки и глупости

 

Колумнисти:

Ана ПАНОВСКА
Името не го даваме. Тоа ти е. Сега сме влезени во тој филм и точка. Ако не го даваме името, кое ни е „сè што имаме“, белки има некој што може да го даде обичното име на проектантот, градежниот инженер, финансискиот ревизор, конкретниот изведувач, на пример, за секоја од градбите од СК 2014

Денко МАЛЕСКИ
Во големата неволја и временскиот теснец во кој се наоѓаме како држава, Грција, меѓу другото, сега, во 2018 година, ќе се обиде да го постигне тоа што во нашата јавност, како самореализирачко пророштво, упорно се повторуваше сиве овие години: дека уште во 1992 година, од нашиот Устав се исфрлени членовите 49 и 3

Ерол РИЗАОВ
Влезе точно навреме во судската сала. Дојде до клупата за обвинети бесчујно. Одеше како на прсти, малку поднаведнат. Овој, во судницата, беше еден друг Груевски, подсмален, уплашен и осамен. Ироничната насмевка со која сакаше да остави впечаток дека е жртва на политичка пресметка на новиот режим, при секој обид да се насмее, се претвораше во болна гримаса

Д-р Ристе ЉУБОТЕНСКИ
Aктуелната криза е криза на идејните, социјалните, економските и културолошките вредности и основи на еден систем зароден, вообликуван и најдоследно реализиран во земјите на Западна Европа и Северна Америка. Сведоци сме на почетокот на крајот на тој систем, а со тоа и на почетокот на крајот на економската, воената и културолошката доминација на овие земји на планетарно рамниште

Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ
Практиката во изминатиот период покажа дека наместо за докажување криминални активности, кај нас ПИ-мерките во најголем број случаи се користат за собирање компромитирачки материјали, што беше иманентна карактеристика за целиот период на владеење на злосторничкото здружение