Зошто не успеало Кресненското востание?

by Фокус 19:00
19:00

Во практичното однесување, Првото македонско востание се борело за одржување на „Санстефанска Бугарија“, без оглед на тоа што во некои свои документи се спомнувало како негова цел – создавање слободна македонска држава.

Според тоа, периодот на Источната криза за Македонците е период кога тие сѐ уште не се доволно свесни за својата национална и етничка посебност и за нивните вистински интереси.

- Advertisements -

Затоа кај нив, сепак, доминира целта да се ослободат од Османска Турција, дури и по цена Македонија да остане во „Санстефанска Бугарија“

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”