Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?

by Фокус 14:19
14:19

Од неговиот одговор на прелиминарното мислење на Бадентеровата комисија произлегува дека Глигоров дури во почетокот на декември, значи и по донесувањето на Уставот во кој нема трага од вториот дел на референдумското прашање, сѐ уште се надевал дека е можно создавање некоја форма на југословенска асоцијација и се уверил дека тоа не е возможно дури откако видел дека сите напори за Конференцијата за Југославија на лордот Карингтон и на другите европски функционери не довеле до прекин на огнот и дека идејата за каква било југословенска асоцијација дефинитивно станала нереална.

Пишува
Стојан АНДОВ

- Advertisements -

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”