Зошто да немаме лав на грбот, кога и онака, многу скоро – ќе „рикнеме“!?

by Фокус 19:45
19:45

Можеби најциничната поговорка која ги објаснува вечните недоразбирања меѓу половите е онаа која вели дека основната разлика меѓу мажите и жените е што „жените очекуваат да добијат што е можно повеќе работи, ама од само еден маж, додека мажите очекуваат да добијат само една работа, ама од што е можно повеќе жени“.

Валидноста на изрекава во нејзината конкретна верзија нема потреба да се анализира, зашто каква што е сега, нема врска со политика.

- Advertisements -

Но, ако се преработи и се адаптира во политичка насока, сигурно ќе биде поинаква приказната.

Имено, дали основната разлика меѓу власта и граѓаните е што „граѓаните сакаат да добијат од власта што е можно повеќе работи, ама во еден мандат, додека власта сака од граѓаните да добие само една работа, ама во што е можно повеќе мандати“?

На прв поглед, во нормални услови, секако да! Ама нашите услови се секакви, само не нормални.

Пишува
Нено БОГДАН

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”