Заев да ги покани сите земји-учеснички, заедно да одбележиме 100 години од крајот на Првата светска војна!

by fokus 14:23
14:23

Во Првата светска војна изгинаа многу Македонци на двете страни од фронтовите. Но, тука гинеа и синови на мајките од Србија, од Бугарија, од Грција, од Франција, од Италија, од Германија, како и од земјите од некогашната Австро-унгарска империја.

Токму затоа, ѝ предлагам на новата македонска влада да покрене иницијатива кај сите земји, чии синови се бореа и гинеа на Солунскиот фронт, идната 2018 година, кога се навршуваат 100 години од крајот на војната, да се организира вистинска комеморација со повеќе свечености на разни места, која нема да биде злоупотребувана за истакнување јунаштва, херојски подвизи и триумфи, туку да биде манифестација созреана за свест, за почит кон жртвите од која било страна

- Advertisements -

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”